Programmalijnen

Duurzaamheid

Ambitie

We willen de verantwoordelijkheid nemen en samen de ambitie waarmaken om een gezonde, veilige en schone samenleving en leefomgeving te creëren in een circulaire economie. Hier en elders, nu en later.  De ambities op het gebied van duurzaamheid volgen uit de doelstellingen die zijn neergelegd in het Mijlpalendocument, maar ook uit de doelstellingen van het Rijk, de provincie, de omgevingswet en de publieke opinie. Het proces om energieneutraal te zijn in 2050 is landelijk en lokaal in een stroomversnelling gebracht en onomkeerbaar.

Activiteiten

Die integraliteit van het duurzaamheidsprogramma leidt ertoe dat de 40 uitvoeringsprojecten verspreid zijn over de hele begroting. In programma 0 zit de verduurzaming van de vastgoedportefeuille van de gemeente. Duurzame mobiliteit, zuinige openbare verlichting, natuurvriendelijk beheer van de openbare ruimte en toename van openbaar groen hebben een plek in programma 2. Circulaire economie en het tegengaan van voedselverspilling zijn onderdeel van programma 3. In programma 4 staat de duurzame onderwijshuisvesting. Ondersteuning aan verenigingen voor het verduurzamen van sportaccommodaties zit in programma 5. Programma 7 bestaat geheel uit onderwerpen die ook onder het duurzaamheidsprogramma vallen: water, klimaatadaptatie, afval/grondstoffenbeleid, kringloopbedrijven, milieuzorg en de energietransitie. In programma 8 zit onder andere natuurontwikkeling en energieopwekking in het buitengebied.

Wijkuitvoeringsplannen Transitievisie Warmte
In 2021 stelden we de Transitievisie Warmte op. Daarmee legden we de basis voor een aardgasvrije gebouwde omgeving. Vanaf 2022 moeten we wijkuitvoeringsplannen gaan maken. Dat worden intensieve en tijdrovende trajecten, die veel geld kosten. Via de VNG zijn de Nederlandse gemeenten met de Rijksoverheid in gesprek over de financiële uitvoering van het Klimaat akkoord, de Transitievisie Warmte is daar een onderdeel van. Deze discussie loopt nog. Daarom is er voor de wijkuitvoeringsplannen nog geen budget opgenomen in de begroting van 2022.

Toelichting bestuursrapportage

Het opstellen van een nieuw uitvoeringsprogramma duurzaamheid loopt conform planning. Het uitvoeringsprogramma loopt eind 2022 af, maar de activiteiten lopen grotendeels door. Een nieuw uitvoeringsprogramma voor de periode 2023-2026 maakt onderdeel uit van het nieuwe collegewerkprogramma.

De Rijksoverheid stelt incidentele middelen beschikbaar voor de uitvoering van het Klimaatakkoord. Het college heeft besloten om dit geld te gebruiken voor de warmtetransitie (wijkuitvoeringsplan). Het gaat om 481.861 euro. Dit is onvoldoende om één wijkuitvoeringsplan te maken. Het aanvullende benodigde budget neemt het college mee in de besluitvorming over het collegewerkprogramma. Later in 2022 besluit het college voor welke wijk een wijkuitvoeringsplan wordt gemaakt.

Deze pagina is gebouwd op 09/22/2022 12:08:09 met de export van 09/22/2022 11:46:46